Prisma.jpgLIDL.jpg
Kuvat: http://www.telegraph.co.uk/ - http://www.prisma.fi/
Tällä kertaa aihe on vähemmän poliittinen. Se on lähinnä faktapohjaista vertailua hintoihin, jotka tänään kävin kuvaamassa puhelimellani paikallisesta lidlistä ja prismasta. Täydensin myös netistä prisman omilta sivuilta muutaman tuotteen hintaa, mm kananmunien, kun unohdin käydä kaupassa sen katsomassa. Eli verrataan siis Prisman ja Lidlin hintoja, ei Keskon tai lähikauppojen, sillä aikaisempien tutkimusten valossa ne ovat varmasti kalliimpia. Ehkäpä nekin otan vielä mukaan ja lähden siis metsästämään Pirkkaa ja Eldoradoa? Alkajaisiksi voin sanoa että aikaa tähän meni aivan hitokseen, pelkästään kaupoissa käyntiin, kuvailuun ja sitten taulukoiden tekoon ja viimeiseksi vielä tämän artikkelin kirjoittamiseen. Olkaat hyvä siis. :)


Enää ei tarvitse pohtia tai vääntää asiasta vaan voi lukea suoraan lukuja, kumpi sitten onkaan halvempi. 

ruokaostoksilla.jpg

Kuva: mtv.fi

Good to know

En käyttänyt hintaindeksin laskuun käytettävää ostoskoria tai vastaavaa, vaan rakensin korin itse. Eli tämä kori ei välttämättä koske sinua yhtään sen enempää kuin indeksiin laskettavakaan kori, mutta jollain tavalla varmasti.

En päätynyt vihannes- ja hedelmäosastolle vertaamaan hintoja, sillä olisin siellä vieläkin sipulisäkki kädessä juoksemassa pisin poikin katsomassa mikä sipuli on halvin. Tällä osastolla kun tuotteita on tuhottomasti ja laatu tosiaan vaihtelee laidasta laitaan. Ei voi väittää että halvin, sanotaan vaikka valmiiksi rasioitu tomaatti, on vertailukelpoinen kalleimpaan 1-luokkaiseen, sillä halvempi saattaa sisältää suuren osan homeisia tai mätiä tomaatteja. Tämä ei missään tapauksessa tarkoita etteikö vihannekset ja hedelmät olisi tärkein ruokavaliomme osa, mutta monella vähempituloisella niiden osto saattaa jäädä kalliin hinnan ja huonon säilyvyydeen vuoksi. :(

Vertailen eri limuja ja pizzoja samassa listassa sen vuoksi, että a) joku  pitää yhdestä tietystä merkistä ja mallista kun taas toinen suosii hinnan vuoksi halvempaa eikä ole "laatu-uskollinen" tai nirso, b) jokaista on kuitenkin maistettava ennenkuin voi muodostaa mielipiteen, c) moni kaipaa vaihtelua elämään ja vaihtelee eri laatujen ja hintojen välillä säännöllisen epäsäännöllisesti.

Tuotteet ovat halvimpia perustuotteita kuten jauheliha, ei sisäfileet, koska kun verrataan hintoja, oletetaan että kyse ei ole ihmisestä, joka voi ostaa mitä haluaa kaupasta jatkuvasti. Hinnat, joita käytän, ovat halvimmat mitä kyseisistä kaupoista löysin ja tuotteet vastaavat mahdollisimman paljon toisiaan. Ahh, kyllä! Siis viimeinkin hintavertailu, missä ei ole mielivaltasesti otettu jotain kalliita tuotteita sekaan vaan kaikki on halvinta! Tämä ihan alkuunsa jo sen vuoksi, että tarkoitus oli verrata hintoja eikä laatuja, joita on tässä kohtaa melko mahdoton verrata: onko Milbonan maito Kotimaista maitoa huonompaa tai onko jonkun mielesta Siti colan hintalaatusuhde huonompi/parempi kuin Coca-Colassa. Jos sinusta tuntuu Prismassa käydessä että tuotetta ei löydy, se voi johtua laajasta valikoimasta, josta sitä on vaikeampi löytää ja niinikään Lidleissä vaihtelee jonkin verran tarjonta kaupoittain, ainakin joskus on vaihdellut. 

kokis.jpg

Kuva: 7-themes.com

Tärkeätä on muistaa myös se, että jokainen on erilainen. Minä tykkään Valion raejuustosta, joten jos haluan raejuustoa niin ostan vain sitä tai en ollenkaan. Sama pätee Coca-Colaan, sillä mielestäni se on parempaa kuin "halpis-colajuomat" ja saman määrän sokeria saa niistäkin. Sokerin määrä itselläni on tärkemäpi tekijä kuin hinta (hinnan ollessa joko 30 snt/litra tai 70 snt/litra. Jos Coca-Cola olisikin 3,50€ litra niin asia voisi olla toisin). Joku haluaa nimenomaan Lidlin raejuustoa tai Lidlin olutta, toinen Prisman. Hyvänä esimerkkinä on myös arvot: itse suosin suomalaista lihaa, koska trikiinin pelko on olemassa ulkomaisessa, puolestaan maitoa Suomessa tuotetaan niin paljon, että haluan ostaa suomalaista enkä ulkomaista.

Kaikki tuotteet ovat mahdollisimman paljon toistensa laisia, pahoittelen nyt esimerkkinä katkarapuja joissa toiset ovat kuorettomia ja toiset kuorellisia. Kuorten painon prosenttiosuutta ei voi määrittää muutakuin ostamalla, syömällä ja punnitsemalla kuoret, tätä en tehnyt. Pahoittelen tätä epätarkuutta. Coca-Colaa vertaan Pepsi colaan, sillä monet ovat mieltyneet jompaan kumpaan ja Lidlin laadukkain colajuoma oli Pepsi, Prisman taas cokis.

Tuotteiden määrät valitsin melko pitkälti sen mukaan, mitä voisi olettaa "normaalin" (jota ei olekkaan) 2 henkilön kuluttavan viikossa, osittain sattuman varalta, pieniltä osin myös omien tottumusten mukaan. Henkilöt siis kuluttavat, kuten aiemmin mainitsin listan tekokriteerinä, mahdollisimman halpoja tuotteita, kuten jauhelihaa ja makraonia, eivät fileepihvejä ja tuorepastaa. Suhteellisuus kärsii muutamissa tuotteissa, sillä tuotteen minimimäärä on kilo/litra/rulla, sen vuoksi, että tuotteet on ilmaistu kilo-,litra- ja rulla- eli yksikköhinnoin. Mm. voita ja pekonia tuskin 2 henkilöä kuluttaa kiloa viikossa. Nämä epätarkuudet jakautuvat molempien kauppojen tuotteille, joten virheosuus toivottavasti on marginaalinen.

Vielä sellainen info Lidlin WC-paperista, että en tiedä oliko halvin, sillä kaupassa oli puolentoista ihmisen kokoinen torni paperia parissakin rivissä hintalapun edessä, enkä edes sivusta katsottuna kahden muun WC-paperin hintaa saanut selvitettyä. Jätin listasta pois pesuaineet, xylitol purukumit ja vastaavat, joiden vertailu on hankalaa, sillä huonolaatuinen ei aja asiaa esim. pyykinpesussa yhtä tehokkaasti samalla määrällä ja laadun selvittäminen olisi ollut työlästä ja aikaa vievää.

Taulukko

Taulukko siis toimii niin, että tuote lukee listassa ja perässä yksikköhinta sentteinä.Yksikköhinta on siis kilohinta, litrahinta tai per paperirulla, arkki, rasia, pesuaineannos tai vastaava. 

Listassa näet tuotten perässä numeron (2,3,4...) se tarkoittaa että tuotetta on otettu huomioon useampi, luvun osoittama kappale mukaan. esim. Rasvattomassa maidossa on lukuun 10 asti, eli olen laskenut, että pariskunta kuluttaisi rasvatonta maitoa viikossa 10 litraa.

Hintavertailu.jpg

Näillä tuotteilla ja määrillä toteutettuina ilman minkäänlaisia bonuksia on Prisman hinta 6,0% halvempi Lidlin hintaan verrattuna. Toisinsanoen Lidl 6,4% kalliimpi Prisman hintaan nähden. 

Otetaan vielä bonukset mukaan. On tarpeen huomata tässä vaiheesa, että jokainen ei voi saada 5% bonusta, mm. opiskelijoilla ja muille pienituloisille, yksinasuville eli yksin talouden muodostaville on hankalaa ylittää rajapyykki, josta kertyy täydet bonukset. Mutta mahdollisuus tähän bonukseen on mm. lapsiperheillä, jos he keskittävät ostoksensa s-ketjuun, ostavat elintarvikkeensa siis vaikka prismasta, tankkaavat ABC-asemilla ja ostavat vaatteensa sokos-myymälöistä ja niin pois päin. 1% bonus on mahdollinen jokaiselle s-etukortin omistajalle (ks. alempi taulukko.)

Verrataan nyt lopullista Prisman hintaa eri bonustasoilla. (lähde: Suomen Osuuskaupan omat internetsivut)

S-ryhm%C3%A4%20alennukset.jpg

Näinollen jos saa täydet 5% on prisman hinta 10,7% lidlin hintaan verrattuna. Toisinsanoen lidlin hinta on 12% kaliimpi kuin Prisman hinta.

S-Etukortti-450x300.jpg
Kuva: aksa.fi

Kaikkein tarkin asiakas käy valikoimassa molemmista kaupoista halvimmat tuotteet, bongaamassa kausialennukset ja -30% / -20% erääntyvät tuotteet, sekä hyödyntää satunnaisen S-ryhmän 10% tuplabonuksen. Tämän perusteella siis ei voida todeta, mikä on halvin ratkaisu, kun otetaan tarjoukset, bonukset, pian vanhenevat tuotteet ja ihmisten mieltymykset tiettyihin tuotteisiin ja tuoteyhdistelmiin. Joku haluaa luomua, toinen lidlin meetvurstia ja kolmas Coca-Colaa. Halpuus siis riippuu omista henkilökohtaisista preferensseistä ja ostokäyttäytymisestä. Kiistämätön fakta on, että mitä useampi ketju on mukana markkinoilla, sitä halvempi on hintataso. Toivotaan, että hintojen leikkaukset otetaan katteista eikä tuottajien tuloista(=tuottajahinnoista)!!

 

Lisäys: Pyrin tekemään päivitetyn listan, johon otan mukaan Keskon sekä lähikaupat, eli pirkka ja eldorado tuotteita. Lisäksi muodostan kalleimman mahdollisen korin ei-halpistuotteista. Aion ottaa uuteen listaan mukaan myös pesuaineet sekä muita tuotteita, jotta korista tulisi mahdollisimman monipuolinen. Julkaisun ajankohta on kesällä/alkusyksyllä.


Tuliko virhe? Laskinko väärin, onko kirjoitusvirheotä vai oletko täysin eri mieltä mitä ihminen voi kaupasta ostaa?

Ota kantaa ja kommentoi! ( saa myös jakaa ja olisi toivottavaakin )

hierontaa Kävijälaskuri 6.5.2015 22:32 alkaen..