Lähtökohtaisesti tämä aihe ei kosketa suuresti meitä täällä Suomessa. Mutta asia on silti ajankohtainen ja vaikuttaa meihinkin: täälläkin on huumeiden käyttöä ja välitystä. Eikä empatian taikka sympatian kokeminen ulkomailla asuviin ole väärin. Se on ihmisyyttä.

 

Käsittelen lyhyesti 3 päivää sitten julkaistua artikkelia, mitä mielipiteitä se minussa herättää. Artikkelin löytää tästä linkistä.

 

kokaiini.png

heroiini.pngKuvat: http://yle.fi/uutiset/huumeiden_vastainen_sota_on_havitty__nyt_etsitaan_vaihtoehtoja/7668251

 

Muutama asia, mitä artikkelissa kerrottaan:

- Huumeiden vastainen sota on kuluttanut rahaa 1 000 000 000 000 dollaria.

- Huumeita vastaan käydään asein ja myrkyin.

- Huumeita käyttää 243 miljoonaa ihmistä tuoreimman tilaston mukaan, vastaa 5,2% maailman aikuisväestöstä.

- Huumeiden käyttö ei siis ole vähentynyt kymmenien vuosien ajan huumeita vastaan käydystä sodasta huolimatta. Mutta samaan aikaan on syntynyt laajalle levittäytynyt järjestäytyneen rikollisuuden haara, joka ei kaihda keinoja liiketoimiensa vahvistamiseksi jatkuvasti. Talouslehti Forbesin mukaan huumekauppa on maailman suurinta laitonta bisnestä

- Afganistan on maailman heroiinitehdas - se tuottaa 80% maailman ooppiumista. Ooppiumunikon viljely ja sen huumekäyttöön jalostukseen liittyvä teollisuus on merkittävä osa Afganistanin taloutta.

- Samalla, kun kokaiinin tuotanto ja kulutus ovat laskeneet 35% 2007 - 2011, on ooppiumunikon kasvatus noussut ennätyslukemiin tänänvuona. Kannabiksen tuotanto ja kulutus ovat myös laskeneet, mutta samalla sen kasvatus on lisääntynyt teollisuusmaissa.

- Viljelmien myrkyttäminen on aiheuttanut suurta ekologista vahinkoa, joka mahdollisesti on vaikuttanut alueella asuviin ihmisiin. Vaikutukset vaihtelevat iho-ongelmista epämuodostuneisiin sikiöihin ja muihin lisääntymisvaikeuksiin. Myrkytyksen tuloksena viljelimä on siirretty joka puolestaan johtaa monesti metsäkatoon.

- Meksikosta on tullut rikollisten paratiisi. Pieni osa rikollisista jää kiinni. 

- Huumeita vastaan on taistelu lisäämällä poliisin määrää ja käyttämällä sotilailla. Tämä ei ole tuottanut tulosta.

- Huumekartellien johtajia tapattaessa on syntynyt vain enemmän pienempiä kartelleja. 

kartellit.png

- Huumekartellit lahjovat niitä vastaan taistelevia. Jopa kenraaleita epäillään lahjusrahojen ottamisestä. Kansa epäilee jopa presidentin ottaneen vastaan lahjuksia kartelleilta.

- Nyt mietitään vaihtoehtoisia ratkaisuja asian ratkaisemiseksi

 

Epäonnistumiset

Mielestäni huumeiden vastaisessa sodassa on epäonnistuttu täysin: ihmisiä on kuollut väkivaltaisuuksiin suuria määriä, luontoa on tuhottu ja rahaa palanut tuhat miljardia. Silti huumekartellit menestyvät. Sotilaiden käyttö tai poliisin lisääminen ei ole auttanut. Kartelleilla on rahaa sekä valtaa ja kyky pelotella vastustajat puolelleen. Myrkyttäminen ei myöskään ole toiminut. Väkivallalla ei ole saatu ratkaisua, vaan ongelmat ovat jatkuneet yhtä suurina tai jopa menneet pahemmiksi.

.

Ratkaisuja

Pitäisin tässävaiheesa 2 vaihtoehtoa ratkaisuna kartelleiden tuhoamiseen, väkivallan lopettamiseen ja huumeidenkäytön vähentämiseen / kontrollointiin. Ensimmäinen vaihtoehto tuottaa lisää tuskaa ja maksaa miljardeja: suurempi sota, jossa kansainvälisesti tartutaan kirjaimellisesti aseisiin ja puhdistetaan kaikki huumeita tuottavat valtiot. Muodostetaan rintama jolla pyyhkäistään läpi koko huumeidentuotantoalue, tuhoten sekä viljelykset että tuottavat henjilöt. Apuna mahdollisesti jopa ydinaseet. Ohessa panostettaisiin tutkintoihin, joiden avulla saataisiin suuret huumepomot kiinni. Lisäksi käyttäjämaissa tiukennettaisiin huumeidenkäytön sekä etenkin välittämisen rangaituksia ja valvontaa. Samalla salakuljetusta valvottaisiin äärimmäisen tiukasti, eli rajojen yli ei pääsisi kukaan käytännössä ilman tiukkaa tarkastusta. Myös käteisellä rahalla maksaminen voitaisiin lopettaa ja siirtyä kokonaan sähköiseen, valvottuun, pankkien välityksellä toimivaan maksamiseen. Näillä keinoilla päästäisiin tulokseen äärimmäisen väkivallan ja ylenpalttisen valvonnan kautta. 

Toinen ratkaisu olisi laillistaa vähiten vaaralliset huumeet ja ottaa valtioiden kontrolliin niiden jakelu sekä myynti. Mahdollisesti myös joidenkin vaarallisempien huumeiden myynti otettaisiin valtion vastuulle tiukasti valvottuna ja säännösteltynä tai vaaralliset huumeet dekriminalisoitaisiin. Tämä vaihtoehto olisi vähemmän väkivaltainen ja pikkuhiljaa romuttaisi kartellit. Seurauksena kartellit saattaisivat tehdä hyökkäyksiä laillisiin kuljetuksiin, tuotantoihin ja jopa myyntipisteisiin. Myös vaarallisimpen huumeiden käyttäjät saattavat aiheuttaa ympäristössään ongelmia ja huumeiden käyttö voi lisääntyä niiden laillistamisen / dekriminalisoinnin myötä.

Jos näiden kahden vaihtoehdon väliltä pitää valita, valitsisin jälkimmäisen. Jotta huumeidenkäyttö ei lisääntyisi, tehostaisin valistukseen ja suosisin vaarattomimpia ja vähiten riippuvuutta sekä "normaalia ihmisen toimintaa" häiritseviä huumeita valtion myyntivastuulle. Tavoite olisi, että huumeidenkäyttö ei häiritsisi muita kanssaeläjiä tai käyttäjän työntekoa, mielenterveyttä, sosiaalisia suhteita tai lasten kasvattamista. Huumeidenkäytön tulisi olla siis niinsanottua viihdekäyttöä, ei narkomaanityyppistä "sekoilutoimintaa". Vertaa opiskelijaa joka bilettää välillä iltaisin yökerhoissa, tai viiniä hienostuneesti siemailevaa bisnesnaista tai työssäkäyvää saunassa muutaman oluen ottavaa ns. "tosimiestä", puiston penkin alla elämäänsä viettävään elämätapajuoppoon. Näissä on valtava ero. Kieltolain aikaan viinanmyynti aiheutti samanlaista järjestäytynyttä rikollisuutta mitä vastaan taistellaan huumeiden takia. Suomessa oli omat trokausmeininkinsä. Jenkeissä oli kunnon italialaismafiat. Sitten alkoholi laillistettiin ja mitä kävi? Mafiat kuihtui ja joutuivat siirtymään huumeidenmyyntiin. Mitä jos ratkaisu tosiaan olisi niiden kontrolloitu tuotanto, kuljettaminen ja myynti laillisesti? Ei myydä suuria määriä kerrallaan, ei vaarallisimpia tuotteita. Voitaisiin määrätä lailla, että käyttö pitää tapahtua valvotussa tilassa, vähän niinkuin baarissa alkoholin juonti. Tämä tuottaisi myös verotuloja valtavasti, sitäpaitsi kyllähän näiden käytön verotusta voitaisiin pitää korkeatasoisena, kun kyse ei ole välttämättömyyksistä.

Ainakaan tähänastisella toiminalla ei päästä tulokseen. Viimekädessä kannattaisin ensimmäistä ratkaisua,jos jälkimmäinen ei olisi mitenkään mahdollinen, sillä tietenkin jotain on tehtävä. Kuitenkin uskon, että totaalinen kieltäminen ei toimi. Huumeiden tuottaminen, jakelu ja myynti tulisi aina jatkumaan jossain muodossa sekä aiheuttamaan aina ongelmia.

Opittavaa

Mitä tästä on opittava? On opittava se, että aina väkivalta ei toimi. On opittava että holhoaminen ei myöskään ole vääjäämättä ratkaisu. Elämme vapauden aikakautta, jossa kieltojen avulla "pahikset" menestyvät, ninkuin läpi historian. Yhtenä tärkeänä oppina pidän tässä myös sitä, että lahjonta toimii kehen vain oikeissa olosuhteissa. Rahalla on voitu lahjoa virkamiehiä, niin poliitikkoja, kaupunginjohtajia, sotilashenkilöitä kuin poliisejakin. Lahjontaa tapahtuu jatkuvasti ympäri maailmaa, niin huumekartelleiden osalta kuin monien yritysten. Samaan aikaan kun Suomessa monet vastustavat kansanedustajien palkkojen korotuksia, tulee muistaa, että se on tehokas keino yrittää vähentää lahjomista. 

 

Haluatko kysyä jotakin?

 

Lisäys:

Keksin tämän myöhemmin eikä se oikein sovi mihinkään väliin. Lisäksi tämä on pelkkä ajatuksella leikittely. Suuri osa huumerahasta on käteistä. Yksi asia millä voitaisiin jo vähän vaikeuttaa huumekartellien toimintaa olisi käteismaksujen lopettamisen ohella ehkä parempi, hetkellisesti tehoava ratkaisu: Kansainvälinen valuuttojen uusiminen. Vuoden aikana vaihdettaisiin kaikki setelit uusiin, eikä määräajan umpeuduttua voisi vanhalla rahalla tehdä enää mitään, paitsi vaihtaa toki pankissa ehkä vielä tietyn jatkoajan verran. Pankkeihin määrättäisiin valvontaa ja vaihdot kirjattaisiin ylös. Tätäkin systeemiä on mahdollista ohittaa mutta ainakin se vaikeuttaisi hetkeksi toimintaa. Lisäksi suunittelemalla pidemmälle tätä ratkaisuvaihtoehtoa, voitaisiin vähentää huijaamisyrityksiä vanhasta, pimeästä rahasta uudeksi.

hierontaa Kävijälaskuri 6.5.2015 22:32 alkaen..